Elektrikli Arabalar Sağlığa Zararlı Mıdır? Hamile ve Çocuklara Etkisi

Elektrikli arabalar hızla hayatımıza girdi. Kimimiz bir elektrikli araba sahibi olup kullanmaya başlarken kimimizin bir yakını veya komşusu çoktan bir elektrikli araba kullanmaya başladı. Gerek çevremizden gerekse sosyal medya ve basından elektrikli arabalar ile ilgili pek çok iyi veya kötü bilgi alıyoruz. Konumuz elektrikli arabalar sağlığa zararlı mı? Konu ile ilgili bir video ve birde Elektrik Mühendisleri Odası’nın yaptığı bir çalışmayı yazımızın detaylarında bulabilirsiniz.

Aşağıdaki videoda araştırmacı yazar Ramazan Kurtoğlu elektrikli araçlar için yürüyen tabut ifadesini kullanıyor. Videoyu verdiğimiz bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=k3koKVP94m0

Bir de Elektrik Mühendisleri Odası’nın elektrikli arabaların sağlığa etkisi ile ilgili yayınladığı çalışmaya değinelim. O çalışmanın giriş ve sonuç paragrafını aşağıda okuyabilirsiniz. Yazının sonunda çalışmanın linkine tıklayıp tamamını okuyabilirsiniz.

“Bu çalışmada, elektrikli otomobillerdeki pil sistemlerinin neden olduğu elektrik alanın ve bu sistemlere bağlı güç hatlarının oluşturduğu manyetik alanın insan dokusu üzerindeki davranışları incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, doku ile pil modeli arasındaki mesafe 30 cm iken elektrik alanın en yüksek değeri 327 V/m ile deri dokusunda, en düşük değer ise 300 V/m ile kas dokusunda gözlenmiştir. Manyetik alan sonuçlarına göre ise, iletim hattı ile insan dokusu arasındaki mesafe 30 cm iken manyetik alan şiddeti 120 µT olarak belirlenmiştir.”

“Sunulan bu çalışmada, son yıllarda insan yaşamına hızla yerleşen elektrikli otomobillerin güç ünitelerinden kaynaklanan elektromanyetik alanların insan dokusu üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre elektrikli otomobillerdeki pil sistemlerinden kaynaklı elektrik alan seviyelerinin oldukça yüksek seviyelerde olduğu, insan dokusuna indüklenen seviyelerin sağlık açısından incelenmesinin gerekli olduğu, bu sistemlere bağlı güç hatlarının oluşturduğu manyetik alanların uluslararası standartlar ile belirlenen değerleri aşmayacak şekilde sınırlandırılması gerektiği gözlenmiştir. Ayrıca, elektrikli arabalardaki artış ve beklenmeyen etkileri göz önüne alındığında; hassas grup olarak değerlendirilen hamileler ve çocuklardaki elektromanyetik etkileri, olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Tüm bu bulgular ışığında, elektrikli araçlarda bulunan güç sistemleri ve hatlarının elektromanyetik girişim çözümlerini göz önüne alınarak ele alınması gerektiği değerlendirilmiştir.”

Elektrik Mühendisleri Odası’nın elektrikli arabaların sağlığa etkisi ile ilgili çalışmanın linkinide paylaşarak yazımıza son verirken konu ile ilgili sizlerin de fikrilerinizi öğrenmek isteriz. https://www.emo.org.tr/ekler/b3bba8a021d0d16_ek.pdf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir