Elektrikli Arabaların Açıklanan Menzilleri İle Gerçekte Gidilen Menzil Aynı Mı? Araştırma Sonuçları

Avrupa’da yapılan bir araştırmada elektrikli otomobiller için açıklanan menziller ile gerçek sürüş koşullarında kat edilen menzil arasındaki fark araştırıldı. Çıkan sonuçlar verilen WLTP menzil değerlerinin gerçek sürüş deneyimi ile uyuşmadığını ortaya koydu.

EcoBest Challenge isimli araştırmada 13 elektrikli araç şarjları bitene kadar kullanıldı. Sonuçta 600 km menzilli Tesla Model Y 438 km, 406 km menzilli FIAT 600e 313 km, 617 km menzilli VW ID.7 476 km menzil yapabildi. Araştırmaya önümüzdeki yıl Togg’un da katılacağı söyleniyor.

Avrupalı otomotiv gazetecilerinden oluşan AUTOBEST’in düzenlendiği “EcoBest Challenge” isimli araştırma kapsamında, 13 üreticiye ait 65.000 Euro’nun altındaki 13 elektrikli otomobil 7 ana başlıkta gerçek trafik ve yol koşullarında değerlendirildi. Yapılan testlerin en dikkat çeken bölümü, araçların bataryaları tamamen doldurularak durana kadar kullanılması ve gerçek menzil değerlerinin ortaya koyulması oldu.

Araştırma sonuncunda, beş modelin Türkiye’de satılan ve yakında birçoğunun Türkiye satışı başlayacak 13 elektrikli otomobilin hiçbirinin açıkladığı WLTP menzil değerlerini yakalayamadığı görüldü. Açıklanan değere %98,9 ile en yakın menzili veren otomobil Audi Q4 Sportback 45 e-tron olurken, bu modeli %87,9 ile BMW i5 Touring, %85,9 ile Kia EV9 ve %83,2 ile Opel Corsa izledi. Açıklanan menzille en uzak değeri veren model ise %73 ile Tesla Model Y oldu. FIAT 600e %77’lik uyum oranı ve Volkswagen ID.7 %77.1’lik uyum oranlarıyla listenin alt sıralarında yer aldı.

Araştırmanın birinci sırasında yer alan Audi Q4 Sportback 45 e-tron 476 km menzil duyururken bu değere çok yakın olan 471 km gerçek menzil verdi. WLTP’ye göre 600 km menzil duyuran Tesla Model Y ise pilleri doluyken 438 km yaparak vaadedilenin çok gerisinde kaldı. Diğer yandan, Türkiye’de de merakla beklenen 617 km menzilli Volkswagen ID.7’nin 476 km gerçek menzil sunması dikkatleri çekti.

Bu sene İtalya’da beşincisi gerçekleştirilen araştırmaya Türkiye’den de bir otomotiv yazarı Okan Altan da katıldı. AUTOBEST jüri üyesi olan Altan, “Bu yıl gerçekleştirmiş olduğumuz testler ve incelemelerimizde tamamen elektrikli araçlarda şarj kayıplarının azaldığını ve 1kWh başına yapılabilecek menzilin arttığını belirledik. Yani tam elektrikli araç üreticileri, kullanıcıların lehine teknolojilerini geliştirmeye hızla devam ediyorlar” dedi. Altan, bu yılın sonunda önce Almanya olmak üzere ihracatına başlanacak Togg T10X’in önümüzde yıl gerçekleşecek testlere girebileceğini söyledi.

Elektrikli araçların gerçek menzilleri

Açıklanan menzil, AB tarafından geliştirilen Uluslararası Uyumlu Hale Getirilmiş Hafif Araç Test Prosedürü – WLTP değeri olarak verilen ve markalar tarafından duyurulan menzillerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir