Elektrikli arabaların 1800’lü yılların sonunda üretilmeye başlandığını ve çeşitli elektrikli araçların piyasaya sürüldüğünü biliyoruz. İnternette küçük bir araştırma yaptığımızda karşımıza pek çok resim, video ve bilgi çıkmakta. Peki bu kadar eski bir teknoloji neden yeni bulunmuş gibi bize lanse ediliyor? Elektrikli araba üretimi neden durduruldu? Bu sorular hala cevabını bekliyor.
Elektrikli araçlar, ilk kez en az yüz yıl önce üretildi. Ancak, petrolden daha çok para kazanmak için elektrikli araç üretimine son verildiği anlaşıldı. Londra’da Midland Demiryolu Şirketi’ne ait araçların St. Pancras Mal Deposu’nda şarj edildiğini gösteren fotoğraflar görülmektedir. Araçlar, 1 saatlik şarj ile 130 kilometrelik yol yapabiliyordu.
Petrolden para kazanmak için elektirikli araç teknolojisi 100 yıl bekletildi. MRC Midland Demiryolu Şirketine ait 73 adet elektrikli kamyon filosu vardı. İngiltere’de bir garajda şarj edilen MRC Midland Demiryolu Şirketine ait kamyonlar. Hepsinin üzerinde Edison marka akü var. Araçlar 1 saatlik şarj ile 130 km yol yapabiliyordu.
Petrol endüstrisi ve üreticileri elektrikli otomobillere yaşam şansı vermedi. Çünkü tüketilmesi gereken milyarlarca varil fosil yakıt rezervi vardı. Amerika’da 1908 yılında arabaların 3’te 1’i elektrik ile çalışıyordu. Henry Ford, üretim bandı modeli ile seri üretimi başlatınca, piyasa altüst oldu. 1912 yılında Ford arabanın fiyatı 650 dolara düşerken, elektrikli arabanın fiyatı 1.750 dolara fırladı. Sonrasında elektrikli araba üretimleri durdu.
Türkiye’de ilk elektrikli otomobil II. Abdülhamid tarafından İngiltere’de Messrs Immisch & Co şirketine 1888 yılında sipariş edildi. Şirketin mühendisleri Magnus Volk ve Moritz Immisch’in özel olarak hazırladıkları elektrikli otomobilin 20 Amper 48 Volt 1 beygirlik motoru vardı. Birileri para kazanmak, kendilerine güç oluşturabilmek için gerekirse bütün dünyayı bekletiyor, kandırıyor ve tüketimi yönlendiriyor, sizce?