Elektrikli Araba Kazasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Benzin ve dizel ile çalışan motora sahip araçlarla karşılaştırıldığında elektrikli arabalarda hasar oluştuğunda ortaya çıkacak riskler oldukça yüksek olabiliyor. Hasar tespiti ve onarım süreçlerinde doğru ekipman kullanımı ve eğitimi önem arz ediyor.

Her aracın acil durum için müdahale talimatları farklı olabiliyor. İlk olarak yapılması gereken en önemli husus yüksek voltaj sisteminin kesilmiş olmasıdır. Yüksek voltaj kesilmiş olsa dahi elektrik yükü aracın modeli ve teknolojisine göre 30 dakikaya kadar bir deşarj bekleme süresi gerektirebiliyor.

Bir diğer önemli husus bataryaların hasar alıp almadığının kontrol edilmesidir. Batarya kontrol edilerek kimyasal bir tepkime oluşup oluşmadığının tespit edilmesi gerekir. Batarya ısısının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Genelde titanyum malzemeden üretilen batarya dış gövdesi deformasyon, kırılma ve çatlama olmasa da iç yapısında bir bozulma sonucunda kimyasal olarak tepkime başlatmış olma riski bulunmaktadır. Bu risk 15 güne kadar devam edebilir. Özellikle li-ion bataryaların iç yapılarına su teması halinde kimyasal tepkime ile polimer iyonların hava ile buluşması zehirli gazların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu durum zehirlenmelere, cilt yanıklarına ve özellikle gözlere ciddi zararlar vereme olasışı bulunmaktadır.

Elektrikli arabanın uzaktan kumanda sistemi ve mevcut ise uygulama ile bağlı olabileceği mobil telefon ve tabletler ile ilişiğinin kesilmiş olması da dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Aksi takdirde arabanın herhangi bir sisteminin bir anda aktif olabilme riski vardır.

Basit hasarlarda, hasar tespit aşaması akaryakıt ile çalışan motora sahip diğer araçlardan çok da farklı olmamaktadır. Orta ve büyük ölçekli hasarlarda ise süreç farklılaşmaktadır. Öncelikle hasarlı aracın elektrikli araç hasarlarına müdahale edebilecek gerekli yetkinlik ve şartlara uygun servislerde yapılması gerekmektedir.

Büyük ve mekanik hasarların tespitinde özel silikon eldivenler kullanmak, maske ve koruyucu gözlük takmak, tedbiri elden bırakmamak, yüksek gerilimden dolayı temas edilebilecek nokta ve kablolara (özellikle turuncu kablolara ve soketlere-turuncu renk yüksek voltajı gösteren evrensel bir renktir) çok dikkat etmek gereklidir. Ortamın havalandırmasına dikkat edilmesi gerekir.

Elektrikli arabaları normal araçlardan ayıran bir özellik ise ağırlıklarının fazla olması ile ivmelenmelerinin de güçlü olması sonucu kaza halinde ivme etkisi ile araçlarda daha fazla hasar meydana gelebilmektedir.

Basit bir gövde onarımda dahi bilgisiz bir teknisyenin aracın komple elektronik sistemine zarar verebileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle aracı yetkili ve bilgili kişilere emanet etmek çok önemli.

Ayrıca araçların bir yerden bir yere taşınması gerektiğinde ve kaza sonrası onarım aşamasında mutlaka aracın yerden bağlantısının kesilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir